SATAKE OMO – Tradition & Craftmanship
Satake OMO Chinese Chopper 中式菜刀
En delikat och elegant chopper, finns det? Ja. OMO Chinese Chopper / Kinahacka med bladlängd på 16 cm är både stor, rejäl, elgenat och slimmad på samma gång. Det mjukt polerade damascusbladet är starkt och tunt vilket ger en mycket exklusiv känsla vid användning.
Chopperns blad har en hög profil på hela 7,5 cm och är rektangulärt format som ger det distinkta utseendet. Damascusmönstret gör sig otroligt fint på den stora ytan. Att hacka och skära grönsaker med denna kniv är inget annat än en fröjd. När hackandet är klart så lyfter man lätt upp hela hacket på knivbladet och kan vända ner det direkt i woken eller salladsskålen.
I Kina är det vanligt att all mat lagas med en och samma kniv och då är denna modell den som används. Vissa choppers är tjocka och grova för att kunna hugga i ben eller dela fryst mat. OMO Chopper däremot är en mycket exklusiv kniv som ska hanteras och användas precis som resten av knivarna i serien. Med respekt och värdighet.
Bladet
Knivarna i serien OMO från Satake har ett otroligt vackert damascusblad med 67 lager AUS-10-stål. Detta stål tillverkas av Aichi Steel Corporation, Japan. Det är optimalt i högkvalitativa köksknivar på grund av dess balanserade egenskaper.
AUS-10 har en Rockwell-hårdhet (HRC) på omkring 58-60, vilket gör det hårt nog för att hålla en skarp kant, men tillräckligt mjukt för att vara relativt lätt att slipa. Stålet har riktigt bra kantstabilitet, vilket innebär att knivarna kan behålla sin skärpa under lång tid utan att behöva skärpas ofta och tack vare den höga halten av krom och tillsatsen av molybden är AUS-10 mycket motståndskraftigt mot rost och fläckar.
För att maximera livslängden och prestandan på knivarna ska de handdiskas och handtorkas noggrant efter varje användning. Förvaring görs helst på magnetlist.
Flat Grind
Eggen på OMO-bladen har en så kallad flat grind vilket innebär att eggen inte har någon axel utan är rakt slipad från eggens övre del till nedre udd. Det maximerar knivens skärpa och ger en underbar känsla av skarphet vid användande.
Skaftet
Skaftet är tillverkat av Black Sanders (som även går under namnen - Dalbergia melanoxylon, Grenadill, Afrikansk blackwood eller Mpingo). Det är ett träslag som är högt värderat för sina exceptionella egenskaper. Träets kärna är djupt svart till mörkt lila-brun, ibland med vackra kontrasterande strimmor. Det är ett av de hårdaste träslagen, vilket gör det mycket slitstarkt och motståndskraftigt. På grund av dess hållbarhet och estetiska kvalitet är det ett utmärkt val för exklusiva knivskaft.
Satake har tagit fram detta vackra skaft enligt arbetsfilosofin "Japanese tradition for the Nordic kitchen". Ovansidan av skaftet är oktagonformat vilket är en klassiskt japanskt utformning. Undersidan av skaftet är mer rundat vilket ger ett väldigt behagligt och mjukt grepp.
Bolstret
Heating stable burl wood kan översättas till värmestabilt burlträ. Burl (Masur / Vril) är en utväxt på ett träd där träet har vuxit på ett ovanligt och oregelbundet sätt. Dessa utväxter skapar ett mycket dekorativt och unikt mönster i träet, vilket gör burlträ mycket eftertraktat inom finare träbearbetning och hantverk.
När man säger att burlträ är "värmestabilt" innebär det att träet har genomgått en behandling som gör det mer motståndskraftigt mot förändringar i form och struktur vid upphettning. För knivskaft är värmestabilt burlträ mycket fördelaktigt eftersom det säkerställer att träet inte spricker, vrider sig eller deformeras när det utsätts för temperaturförändringar, vilket kan ske vid användning och underhåll av knivar.
Knivlådorna
Det är inte vanligt att gå in i detalj på hur en kniv förpackas men knivlådorna för Satake OMO är något utöver det vanliga. När designen arbetades fram på både kniv och låda var det med en känsla av att hitta en gammal bortglömd skatt som behövde lyftas och omvandlas till nutiden.
Knivarna är här, designade av traditionen - för framtiden. Men lådorna då? De är i stort sett orörda från hur de såg ut när de hittades undanlagda och förkastade med rost och repor. Tillverkade till stor del för hand bara ett stenkast från knivfabriken. Kontrasten av den slitna tilltyglade och robusta stållådan och den otroligt vackra och exklusiva kniven som vilar i stålblå satäng inuti är påtaglig.
A treasure behind dust and rust...